Cognitieve gedragstherapie
Soms raken kinderen of jongeren vast in piekergedachten, somberheid, angsten of onzekerheden. Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt om deze patronen te doorbreken. Samen gaan we op ontdekkingstocht: Wat denk ik? Wat voel ik? Wat doe ik? En hoe hangen die drie met elkaar samen?
Met CGT leer je om niet-helpende gedachten te herkennen, te onderzoeken en om te buigen naar gedachten die je wél verder helpen. Door stap voor stap ander gedrag uit te proberen, ontstaat er ruimte voor groei, zelfvertrouwen en een positiever gevoel.
In onze werkwijze kijken we niet alleen naar het hoofd, maar ook naar het lijf. Want emoties worden niet alleen gedacht – ze worden ook gevoeld. Daarom gebruiken we lichaamsgerichte oefeningen om kinderen te helpen hun spanning te reguleren en weer in hun ‘window of tolerance’ te komen: die zone waarin je je veilig, rustig en veerkrachtig voelt.
We laten ons daarbij onder andere inspireren door de polyvagaal theorie, die uitlegt hoe het zenuwstelsel reageert op stress en hoe belangrijk veiligheid en verbinding zijn voor herstel.
CGT bij ons is dus niet alleen praten – het is ook doen, voelen en ervaren. Samen bouwen we aan een stevige basis voor veerkracht en emotioneel welzijn.